Toplotna črpalka: se investicija izplača?

Toplotne črpalke so v zadnjih letih vsekakor precej pretresle trg ogrevanja bivalnih in tudi poslovnih prostorov. Dandanes praktično ni več vprašanje, ali se investicija v toplotno črpalko izplača, pač pa le še kateri model za kako veliko površino. Toplotna črpalka se definitivno izplača, si je pa pred nakupom treba odgovoriti na nekaj osnovnih vprašanj.

Vsekakor danes ni več nič nenavadnega, če se toplotno črpalko vgradi v novogradnjo, kar je praktično že skoraj osnova. Je pa prav tako postalo nekaj povsem običajnega, da se toplotno črpalko vgradi tudi v objekte starejše izdelave, saj je vgradnja toplotnih črpalk postala precej enostavna. Še ena podrobnost, katere morda niste poznali: najcenejša oblika toplotne črpalke je toplotna črpalka zrak voda.

Vsekakor je glede primernosti vgradnje najbolje povprašati strokovnjaka za toplotne črpalke. Na naslovu Prealpi.si boste zagotovo izvedeli vse potrebno, na voljo pa vam bodo tudi strokovnjaki s področja ogrevanja.

Zakaj se investicija v toplotno črpalko izplača?

V prvi vrsti zato, ker bo na ta način vaš strošek za ogrevanje bistveno nižji in ker je sila enostavna za vgradnjo in vzdrževanje. Morda vgradnja toplotne črpalke ni najbolj smiselna zgolj v primeru, ko gre za zgradbo starejšega letnika, ki ni kvalitetno izolirana in bi bil tovrsten strošek prej v breme kot korist.

Toplotne črpalke Hitachi
Strokovnjaki priporočajo: toplotne črpalke Hitachi, ki vodo segrejejo do 80 °C.

Delovanje toplotne črpalke je poceni, ker izkorišča okoliške naravne vire, ki so tako rekoč brezplačni. Zrak, zemlja, voda, sonce … Izkoriščanje razlike med temperaturami slednjih je naravnost genialna. Toplotna črpalka, ki deluje na principu zrak – voda, deluje tako, da izkorišča razliko v temperaturi med obema medijema. Za to vrsto toplotne črpalke velja, da se investicija vanjo pri vgradnji v hišo obrestuje že v približno dveh letih.

Komu se toplotna črpalka izplača?

Dejstvo je, da toplotna črpalka največ koristi prinese v novogradnjah, ki so zgrajene po modernih standardih in so kvalitetno izolirane. Nekoliko manj efekta je tako v stavbah s slabšo izolacijo, kar pa ne pomeni, da se investicija kljub temu ne izplača. Tudi izolacijo je moč dodelati ali pa jo narediti na novo. V tem primeru bo toplotna črpalka vsekakor dobrodošla pridobitev za zmanjšanje družinskega proračuna na račun ogrevanja prostorov ali sanitarne vode.

Toplotna črpalka Hitachi Yutaki S80Kot smo že omenili, je najcenejša oblika toplotne črpalke tako imenovana črpalka zrak – voda. Odlična rešitev je denimo visokotemperaturna toplotna črpalka zrak voda Hitachi Yutaki s80, o kateri boste več informacij našli na naslednji povezavi:

Marsikdo se ne zaveda, toda ogrevanje s toplotno črpalko je lahko dejansko tudi edini vir ogrevanja v objektu. Za to je seveda potrebno zadostiti določenim kriterijem, a končna cena in sam mesečni strošek ogrevanja, govorita v prid toplotnim črpalkam.

Kako sploh deluje toplotna črpalka?

Toplotna črpalka izkorišča zakon o termodinamiki, pri katerem je potreben medij (hladilno sredstvo), ki nato v zaprtem sistemu, v krožnem procesu ves čas spreminja svoje agregatno stanje.

Seveda je za delovanje toplotne črpalke še vedno potrebna tudi vstopna energija v obliki električne energije ali denimo plina, a končni rezultat je še vedno – bistveno manjši strošek, namenjen za ogrevanje.

Dodatne podrobnosti o učinkovitosti, vrstah in delovanju toplotnih črpalk boste našli na spletni strani Prealpi.si.

Edo

Po poklicu sem mizar, že več kot 15 let pa se ukvarjam tudi z urejanjem notranjosti prostorov. Ker me vse bolj zanimajo spletne tehnologije, sem se odločil, da postavim spleto stran in na njej napišem kaj koristnega o urejanju hiše in njene okolice. Prepričan sem, da se boste na moji strani naučili veliko novega. V kolikor vam bo kaj še posebej všeč, bom vesel, če prispevek delite na družabnih omrežjih. Sicer pa hvala za obisk!

Ne spreglejte

Close
Close