Na kaj paziti pri nakupu klimatske naprave?

Še ne tako dolgo nazaj pri nas klimatske naprave niti niso bile tako aktualne. V tem trenutku pa so prisotne v skorajda vseh slovenskih domovih. Zakaj je tako, verjetno veste sami. Temperature so bistveno drugačne kot pred leti. Pri tem mislimo na tiste temperaturne ekstreme, zaradi katerih klime tudi prižigamo.

Če smo vas morda ujeli pri nakupovanju nove klimatske naprave, si boste v nadaljevanju lahko pomagali z nekaj izjemno koristnimi nasveti. Če se jih boste oklenili in jih upoštevali pri nakupu, vam zagotavljamo, da vam bo izbrana klima v vašem stanovanju ali kjer koli drugje odlično in dolgo časa delovala.

Izbira temperature na klimatski napravi
Klimatske naprave so dandanes prisotne v skoraj vseh domovih.
 1. Pri nakupu klime bodite pozorni predvsem na njeno moč oziroma na velikost prostora, kjer bo klima vklopljena.
 2. Ne spreglejte možnosti nakupa klime, s katero bi lahko hladili ali greli več prostorov hkrati.
 3. Pozornost usmerite na izbor inverterskih klimatskih naprav. Zanje je značilno, da lahko same spreminjajo moč delovanja, obenem skrbijo še za ohranitev enakomernejše temperature.
 4. Bodite pozorni na oceno letnega stroška uporabe, ki je odvisen od tega, na kateri strani je prostor s klimo, kako toplo je poletje ter kako pogosto se nahajate v prostoru s klimo.
 5. Če nameravate klimo uporabljati redkeje, jo priključite na stikalo. Z njim jo boste lahko kadar koli popolnoma izklopili. Znano je, da je precej modelov klimatskih naprav potratnih pri porabi energije v mirovanju.
 6. Preden se odločite za končen nakup klime, nujno preverite še vrednost. Našli jo boste na energijski nalepki. Razlika v porabi energije je med različnimi energijskimi razredi lahko kar precejšnja.
 7. Klimatska naprava mora biti montirana strokovno. V nasprotnem primeru je njena učinkovitost slabša.
 8. Poskrbite, da bo okrog zunanje in notranje enote zadosti razmika, da bo zrak lahko neovirano krožil.

Dodatni nasveti pri uporabi klime

 1. Če v prostoru s klimo ni prisotna nobena oseba, zmanjšajte moč naprave ali jo popolnoma izklopite.
 2. Nikoli ne pretiravajte s prenizkimi temperaturami. To namreč močno poveča porabo energije, poleg tega pa niti ni prijazno do zdravja.
 3. Ko boste klimo vključili, poskrbite, da bodo prav vsa okna in vrata zaprta. Na ta način klimi ne bo potrebno delovati z vso močjo.
 4. Četudi imate doma vrhunsko klimatsko napravo, lahko vpliv sončnih žarkov na prostore zmanjšate tako, da čez dan uporabljate zavese ali žaluzije.

Dobro izbrana klima vam bo odlično koristila, kljub temu pa, če se le da, z njo ne pretiravajte, saj se lahko veliki vročini izognete tudi na druge načine, ki so bolj zdravi, obenem pa veliko cenejši.

Edo

Po poklicu sem mizar, že več kot 15 let pa se ukvarjam tudi z urejanjem notranjosti prostorov. Ker me vse bolj zanimajo spletne tehnologije, sem se odločil, da postavim spleto stran in na njej napišem kaj koristnega o urejanju hiše in njene okolice. Prepričan sem, da se boste na moji strani naučili veliko novega. V kolikor vam bo kaj še posebej všeč, bom vesel, če prispevek delite na družabnih omrežjih. Sicer pa hvala za obisk!
Close
Close