Zakaj je prekomerna vlaga v stanovanju škodljiva?

Med različnimi dejavniki, ki vplivajo na naše dobro počutje in zdravje, ima vlažnost zraka izjemno pomembno vlogo. Optimalna vlažnost zraka je kot neviden dirigent, ki usklajuje vse elemente naše dnevne simfonije in v življenje prinaša harmonijo.

Prekomerna vlažnost zraka škoduje pohištvu, stenam in našemu zdravju, zato se nekoliko poglobimo v to tematiko in odkrijmo skrivnosti ustvarjanja optimalne vlažnosti zraka v našem domu, da si zagotovimo prijetno in zdravo bivalno okolje.

Neviden napad na pohištvo

Prekomerna vlažnost zraka v notranjih prostorih ima lahko resne posledice za pohištvo in stene. Leseno pohištvo, na primer, je zelo občutljivo na spremembe vlažnosti. Ko je zrak preveč vlažen, se les začne kriviti in celo propadati. To poslabša videz pohištva, a vpliva tudi na njegovo funkcionalnost in trajnost. Stene prav tako trpijo zaradi prekomerne vlage. Vlažen zrak lahko povzroči nastanek neugodne in škodljive zidne plesni.

Zidna plesen v stanovanju
Zidna plesen v stanovanju lahko privede do resnih zdravstvenih težav.

Poleg neestetskega videza, plesen povzroča tudi resne zdravstvene težave, saj sprošča spore, ki vplivajo na splošno kakovost zraka. Prekomerna vlaga sčasoma oslabi tudi strukturo sten, povzroča luščenje barve in celo poškoduje gradbene materiale. Zato je nujno, da vzdržujemo optimalno raven vlažnosti, da ohranimo dolgoročno »zdravje« in videz našega doma.

Vlažen zrak in vpliv na zdravje

Pretirano vlažen zrak v zaprtih prostorih lahko povzroči resne zdravstvene težave. Visoka raven vlage ustvarja idealno okolje za razvoj plesni, pršic in bakterij, ki vplivajo na kakovost zraka. Te mikroorganizme vdihavamo v pljuča, kar lahko sproži alergijske reakcije, draženje dihalnih poti in celo nastanek astme. Poleg tega vlažen zrak ovira normalno izhlapevanje znoja, kar poleti vodi do občutka nelagodja.

Takšno okolje je torej bolj dovzetno za razvoj plesni na stenah in pohištvu, kar poleg propadanja pohištva povečuje tudi tveganje za dihalne težave in poslabšuje splošno počutje. Vzdrževanje optimalne ravni vlažnosti je tako ključnega pomena za ohranjanje zdravega in udobnega okolja v naših domovih.

Nad vlago z razvlažilci zraka

Ko ne uspemo sami ohranjati optimalne ravni vlažnosti, priskočijo na pomoč razvlažilci zraka. Te naprave postanejo ključni igralci v ohranjanju ravnotežja vlažnosti zraka, še posebej v primerih po obnovi doma, slabi izolaciji ali ob morebitni poplavi oziroma počeni cevi za vodo.

Pomagamo si lahko z razvlažilci, kot so NEMAXX BT55, ki jih zagotavlja podjetje Frisema d.o.o. Ti delujejo nadvse učinkovito, saj iz prostora odstranijo kar do 55 litrov odvečne vlage na dan in zagotavljajo, da je zrak v prostoru prijeten in zdrav.

Kako lahko ukrepamo sami?

Pravilno prezračevanje je eden enostavnejših korakov do tega, da bo vlaga v stanovanju prisotna v normalnih vrednostih. Enostaven, a učinkovit način je redno odpiranje vseh oken in ustvarjanje prepiha. To omogoča svežemu zraku, da vstopi in odstrani vlago ter presežek vlage, ki se lahko nabere v prostoru. Pomembno je, da ta postopek izvajamo večkrat na dan, še posebej po kuhanju, tuširanju ali kadar opazimo povišanje vlažnosti.

V nekaterih primerih, ko naravno prezračevanje ni dovolj učinkovito, je smiselna vgradnja kakovostnega prezračevalnega sistema. Tak sistem omogoča nenehno izmenjavo zraka brez izgube energije, kar je še posebej pomembno v hladnejših mesecih. S tem zagotavljamo optimalno raven vlažnosti zraka, hkrati pa preprečujemo izgubo toplote, ki se lahko pojavi pri odprtem oknu v mrzlih zimskih dneh.

Edo

Po poklicu sem mizar, že več kot 15 let pa se ukvarjam tudi z urejanjem notranjosti prostorov. Ker me vse bolj zanimajo spletne tehnologije, sem se odločil, da postavim spleto stran in na njej napišem kaj koristnega o urejanju hiše in njene okolice. Prepričan sem, da se boste na moji strani naučili veliko novega. V kolikor vam bo kaj še posebej všeč, bom vesel, če prispevek delite na družabnih omrežjih. Sicer pa hvala za obisk!

Ne spreglejte

Close
Close