Zakaj izbrati lesena okna?

Ko beseda nanese na naš dom, urejanje ali prenovo, ne moremo mimo oken. Danes je še kako dobro znano, da je prava izbira oken zelo pomembna. Že v osnovi je starejša okna potrebno zamenjati z novimi, saj se na ta način lahko precej poceni tudi ogrevanje.

Ko pridemo do točke, ko se je potrebno odločiti za nakup oken, pa se navadno ustavimo takoj ob prvem vprašanju. Kupiti lesena ali PVC okna? Po pravici povedano ne moremo o enih govoriti samo dobro in o drugih slabo. Vsaka imajo svoje prednosti, a tudi slabosti. Poglejmo, zakaj bi bilo morda dobro izbrati lesena okna.

1. Les je naraven material

Globalno gledano, ljudje postajamo vse bolj ozaveščeni in vse bolj nas skrbi tudi za okolje, v katerem živimo. Ko tako razmišljamo o plastičnem odpadu in na kakšne načine do tega pride, se v glavi takoj raje obrnemo k lesu. In še zdaleč ni res, da je življenjska doba lesenih oken krajša od tistih iz PVC.

Smrekov les
Priljubljeno izbiro za izdelavo lesenih oken predstavlja smrekov les.

Če so pravilno negovana in zaščitena, imajo lesena okna zelo dolgo obstojnost. Kako dolgo? Ste nekje prebrali, da lahko PVC okna zdržijo celo 30 let? Potem povejmo, da bodo kvalitetna lesena okna z vami celotno življenje, pa še kakšnega zraven. Les se je že ničkolikokrat izkazal kot odličen material, če znamo z njim pravilno rokovati.

2. Različne možnosti in koristi

Lesena okna so lahko tudi zelo raznolika in še zdaleč ne tako suhoparna kot PVC okna. Les lahko oblikujemo po svojih željah, prav tako ni nobenih ovir pri izbiri barve ali debelini oken. Les je znan tudi kot zelo dober toplotni izolator.

Znesek na vaši položnici za ogrevanje bo tako precej nižji. Ob tem pa naraven material tudi diha skupaj hišo, kar pomeni manj možnosti za nastanek plesni in nevarnosti za alergije. PVC okna slovijo po svojem brezhibnem tesnjenju, kar pa ni vedno najboljši podatek.

3. Možna so tudi popravila

Ko se okvir PVC okna enkrat iztroši, poči ali se kako drugače deformira, povratka v prvotno stanje ni več. Čisto drugačna zgodba pa je v tem primeru z lesenimi okni. Les je skorajda vedno mogoče popraviti, ga obdelati in sanirati. Čeprav vas morda nekoliko skrbijo brušenje, barvanje in lakiranje okenskih okvirjev, pa je strah popolnoma odveč.

V prvi vrsti zato, ker tega ne boste počeli tako pogosto, po drugi strani pa zato, ker ne gre za nič kaj pretirano zahtevnega. Pa še novo barvo si boste lahko omislili, če bo takšna vaša želja, in nemudoma znova nekoliko polepšali svoj dom.

4. Les je lep

Še en podatek, ki bo razveselil vse tiste, ki se nagibate k nakupu lesenih oken, je ta, da vam bodo dvignila ceno vaše nepremičnine. Prav vsi se bolj navdušujemo nad lesom, nam je bolj pri srcu in ga raje vidimo kot hladno plastiko ali aluminij.

Ob tem, da se bo dvignila vrednost v finančnem smislu, pa se bodo dvignile tudi vrednosti pozitivne energije znotraj hiše ali stanovanja. Človek, obdan z lesom, se mnogo bolje počuti, zmanjša se raven stresa, prostor pa napolnijo prijetne vibracije.

Edo

Po poklicu sem mizar, že več kot 15 let pa se ukvarjam tudi z urejanjem notranjosti prostorov. Ker me vse bolj zanimajo spletne tehnologije, sem se odločil, da postavim spleto stran in na njej napišem kaj koristnega o urejanju hiše in njene okolice. Prepričan sem, da se boste na moji strani naučili veliko novega. V kolikor vam bo kaj še posebej všeč, bom vesel, če prispevek delite na družabnih omrežjih. Sicer pa hvala za obisk!
Close
Close