5 nasvetov za izbiro primernega vzglavnika

Na kakovost spanca vpliva več dejavnikov, med drugim vrsta in kakovost vzmetnice, temperatura v prostoru, zvoki iz okolice, svetloba. Ključno vlogo vedno igra še vzglavnik, ki mu na žalost pri izbiri posvečamo precej manj pozornosti kot vzmetnici. Torej, če imate še tako vrhunsko vzmetnico, ni nujno, da bo spanje odlično in mirno, če ne poskrbite za ustrezen vzglavnik.

Premišljeno izbran vzglavnik poskrbi, da vaša hrbtenica med spanjem ostaja poravnana oziroma dobro pripomore k primerni spalni drži, in to ne glede na vaš najljubši spalni položaj. Ramena, vrat in hrbet dobijo vso potrebno podporo, kar omogoča, da se zjutraj zbudite brez bolečin.

Kakšen vzglavnik si boste izbrali, je seveda odvisno zlasti od vaših osebnih želja. Ne pozabite pa, da je pri izbiri nujno potrebno upoštevati položaj spanja. Ni namreč vseeno, ali spite na hrbtu, boku ali na trebuhu.

1. Upoštevajte položaj spanja

Če spite na hrbtu, mora vzglavnik podpirati vrat in glavo, ampak ne toliko, da je vrat naslonjen pod nenaravnim kotom. Med spanjem morata hrbtenica in vrat ostati poravnana, zato v tem primeru potrebujete debelejši vzglavnik.

Spanje na hrbtu
Če spite na hrbtu, izberite vzglavnik, kjer bosta vrat in glava poravnana.

Če spite na boku, mora vzglavnik podpirati glavo v nevtralnem položaju, da je glava poravnana s hrbtenico. Ker rama v tem primeru prevzame večino pristiska, si morate omogočiti bolj poln in trdnejši vzglavnik. Slednji vratu zagotavlja potrebno oporo in zmanjšuje del teže z ramen.

Spanje na trebuhu je najbolj stresno za hrbet in vrat. Številni strokovnjaki ne priporočajo takšnega položaja ter svetujejo, da se poskušamo naučiti spati drugače. Dejstvo pa je, da spalnih navad navadno ne zmoremo spreminjati čez noč. V tem primeru je daleč najboljša izbira mehkejši in malo manj poln vzglavnik.

2. Vzglavnik menjajte vsaj na leto in pol

Medtem ko je pametno vzmetnico zamenjati vsaj na vsakih sedem let, običajno vzglavnik ne zdrži tako dolgo. Zamenjati ga je treba praviloma že mnogo prej – najbolje vsaj na leto in pol. Po drugi strani pa so nekateri vzglavniki tako kakovostni, na primer vzglavniki iz spominske pene, da se jih lahko menja približno na tri leta.

Če niste povsem prepričani, ali je čas za nakup novega vzglavnika, lahko opravite zgibni test. Ko vzglavnik prepognete na pol, opazujte, ali bo ostal prepognjen ali se bo vrnil v prvotni položaj. Če ostane zložen, je to znak za menjavo.

3. Upoštevajte vse pomembnejše dejavnike

Če samo nekaj minut po spletu brskate po ponudbah z vzglavniki, hitro ugotovite, koliko možnosti imate. Ravno zato je izbira še toliko težja. Kljub temu izbor lahko precej hitro zožite, če dosledno upoštevate najpomembnejše dejavnike pri izbiri tovrstne spalne opreme.

Najprej se odločite, ali želite imeti vzglavnik s spominsko peno, puhom, poliestrskim polnilom, vzglavnik iz lateksa, bombaža ali volne. Nato je na vrsti izbira med lažjimi in težjimi vzglavniki. Tisti iz spominske pene ali lateksa veljajo za težje, vzglavniki iz puha ali sintetike so nekoliko lažji. Dovolj veliko mero pozornosti namenite tudi tkanini. Čeprav ga boste prekrili s primerno prevleko, je pomembno, da je tkanina dovolj zračna in trpežna.

Pri izbiri velikosti imate na voljo standardno velikost ali pa se odločite za večji vzglavnik kraljeve velikosti. Za večino kupcev je dovolj velik že prvi, če pa imate raje večjega, brez pomislekov izberite kraljevi tip. Slednji se seveda bolj prilega večjim posteljam. Ne pozabite na samo kakovost, ki vpliva na trpežnost oziroma življenjsko dobo blazine za glavo.

4. Za pranje uporabite blago milo brez belila ali mehčalca

Večina vzglavnikov se lahko pere v pralnem stroju. Pred pranjem odstranite prevleko in oba kosa ločeno operite v hladni vodi pri nežnejšem ciklu. Uporabljajte le blaga mila brez belila ali mehčalca. Dobro sperite, nato kosa posušite v sušilnem stroju – do vlažno suhega stanja.

Oprani vzglavnik primerno oblikujte, dokler je še v dovolj vlažnem stanju. Pred ponovno uporabo ga povsem posušite na zraku. S tem namreč preprečite krčenje. Pri vzglavniku iz spominske pene je treba odstraniti vložke iz pene ali gela, preden ga daste v pralni stroj.

5. Za bolečine v vratu izberite srednje trd vzglavnik

Če se pogosto soočate z bolečinami v vratu, je najpametneje izbrati srednje trd vzglavnik. Takšen lahko glavi ponudi primerno oporo, ne da bi bilo pri tem preveč pritiska na katero koli področje telesa.

Na trgu so za takšne primere na voljo blazine za glavo, ki so posebej zasnovane za ljudi s težavami z vratom.

Edo

Po poklicu sem mizar, že več kot 15 let pa se ukvarjam tudi z urejanjem notranjosti prostorov. Ker me vse bolj zanimajo spletne tehnologije, sem se odločil, da postavim spleto stran in na njej napišem kaj koristnega o urejanju hiše in njene okolice. Prepričan sem, da se boste na moji strani naučili veliko novega. V kolikor vam bo kaj še posebej všeč, bom vesel, če prispevek delite na družabnih omrežjih. Sicer pa hvala za obisk!

Ne spreglejte

Close
Close