Kako znižati stroške elektrike?

Stroški elektrike so lahko eden največjih gospodinjskih stroškov, še zlasti v starejših stavbah, ki niso dobro toplotno izolirane, torej jih je potrebno pozimi morda celo ogrevati na elektriko, poleti pa ohlajati s klimatsko napravo. Najbolj bistveno je torej, da poskrbite za dobro izolacijo vašega doma – a to predstavlja velik poseg, za katerega ni vedno sredstev. Če je tudi pri vas tako, lahko vsaj delno poskrbite, da bodo stroški elektrike nižji, tudi z drugimi, manjšimi ukrepi.

1. Uporabljajte varčne gospodinjske aparate, ki ne bodo po nepotrebnem porabljali energije. Kadar kupujete nove, bodite izjemno pozorni na energijski razred.

2. Če imate električni bojler za ogrevanje sanitarne vode, glejte, da bo ta redno servisiran in očiščen, prav tako pa kopanje v kadi zamenjajte s prhanjem. Še bolje pa je, če električni bojler ob priliki zamenjate za grelnik, ki deluje na sončne celice.

3. Poleti manj pogosto vključite klimatsko napravo. Dom imejte čez dan zaprt, ponoči pa na stežaj odprite okna, da se primerno prezrači in ohladi.

4. Veliko energije porabimo pri kuhanju in peki. Če imate štedilnik na elektriko, ga zamenjajte s plinskim oziroma z indukcijskim, ki kuha hitreje in tako pomaga prihraniti. Vaši stroški elektrike se bodo presenetljivo znižali.

Indukcijski štedilnik

5. Redno izklapljajte elektronske naprave in električne naprave, ki jih ne potrebujete. Ni dovolj, da pritisnete gumb – pogosto je potrebno dejansko iztakniti kabel iz vtičnice.

6. Bodite premišljeni pri uporabi aparatov. V hladilnik ne postavljajte toplih reči. Pečico izključite že deset minut pred koncem peke. Pomivalni stroj vključite na ekonomični program, pa še to le takrat, ko je dejansko poln posode. Poleti sušite perilo na prostem, ne v sušilnem stroju. Perilo perite le, kadar dobro napolnite boben, uporabljajte pa kratke programe in nižjo temperaturo vode. Stroški elektrike se s temi ukrepi zelo znižajo!

7. Imate klet? Potem jo uporabite! Dobra klet je odlična shramba in lahko v veliki meri nadomesti delovanje hladilnika.

Shramba v kleti

8. Navadite se, da večino električnih strojev uporabljate takrat, ko je na voljo tako imenovana nižja tarifa. Perite ponoči, ponoči vključite pomivalni stroj, ob praznikih in vikendih vključite druge naprave, ki so ravno tako energetsko požrešne.

9. Stroški elektrike bodo nižji, če boste premišljeno izbrali ponudnika dobave energije in ga bili pripravljeni tudi večkrat zamenjati. Cene niso povsod enake, poleg tega pa so vedno na voljo akcije, ki vam ob zamenjavi ponudnika prinesejo kar nekaj ugodnosti – in zakaj ne bi ponudnika zamenjali kar vsako leto, če vam to lahko prinese prihranek?

Edo

Po poklicu sem mizar, že več kot 15 let pa se ukvarjam tudi z urejanjem notranjosti prostorov. Ker me vse bolj zanimajo spletne tehnologije, sem se odločil, da postavim spleto stran in na njej napišem kaj koristnega o urejanju hiše in njene okolice. Prepričan sem, da se boste na moji strani naučili veliko novega. V kolikor vam bo kaj še posebej všeč, bom vesel, če prispevek delite na družabnih omrežjih. Sicer pa hvala za obisk!

Ne spreglejte

Close
Close