Izolacija: toplotna, zvočna in hidroizolacija

Dandanes živimo v okolju, ki je obdano z različnimi zvoki ali bolje rečeno – hrupom. Tovarne, promet in vrsta drugih »motilcev«, ki motijo in vznemirjajo naše življenje. Vsem tem motečim in škodljivim dejavnikom okoli nas in našega doma se lahko uspešno izognemo tako, da ustrezno »ogradimo in zaščitimo« bivalne površine.

Toplotne, zvočne ali hidroizolacije – osnovni namen vseh naštetih je vedno isti: izboljšanje udobja bivanja. Ustrezne in natančno izvedene izolacije varujejo prostore pred prekomernim ogrevanjem in ohlajanjem, znižujejo stroške ogrevanja, varujejo pred prevelikim hrupom in vplivom voda.

Z izrazom izolacija v gradbeništvu označujejo več vidikov zaščite, in sicer toplotno izolacijo, izolacijo proti vodi in vlagi ter zvočno izolacijo. Vse izolacije so smiselne, vendar je izredno pomembno, kam in kako se vgradijo. Za ta namen se je treba dobro informirati in izobraziti ali najeti izkušenega mojstra. Najboljše informacije se vedno dobijo neposredno pri proizvajalcih ali njihovih pooblaščenih zastopnikih.

ALTEKS d.o.o. – prodaja izolacijskih materialov

Podjetje ALTEKS d.o.o. (alteks.si) se ukvarja s prodajo izolacijskih materialov in vseh sistemov, ki so povezani s tem. V Sloveniji zastopajo nemški podjetji Unideck Gefinex in Jackon Insulation. Sodelujejo tudi s priznanimi domačimi in tujimi proizvajalci izolacijskih materialov Fibran Nord, Fragmat in Knauf insulation ter ponudniki fasadnih sistemov, kot so Baumit, Quarzolith, Caparol, Weber in Jub.

ALTEKS d.o.o.

Strankam nudijo strokovno pomoč pri izbiri materialov, pomagajo pa tudi pri povezovanju strank ter izvajalcev za izvedbo vseh potrebnih gradbenih del in storitev. Skladišče in poslovni prostori podjetja ALTEKS d.o.o. se nahajajo v Cerkljah na Gorenjskem.

Toplotna izolacija

Toplotna ali termoizolacija je tista veja izolacije, ki je ključnega pomena za vzdrževanje prijetne klime v prostorih. Pozimi zadržuje toploto in s tem zmanjšuje stroške ogrevanja, saj preprečuje prekomerno uhajanje toplega zraka izven objekta. Poleti pa predvsem v podstrešnih prostorih skrbi, da zrak ni preveč zatohel oz. zadušljiv ter zunanja toplota ne pronica v prostor.

Zvočna izolacija

Zvočna izolacija zagotavlja zaščito pred prehodom motečega hrupa iz prostora v prostor. Hrup se širi bodisi po zraku bodisi po tleh, stenah ali drugih konstrukcijah. Odlično zvočno zaščito nudi plavajoči pod, ki poleg tega lahko poskrbi tudi za izravnavo nivojev kot tudi toplotno izolacijo tal.

Najboljša materiala za dobro zvočno izolacijo sten sta mineralna volna in stiropor; na tleh pa se dobro obnesejo pohodne izolacijske plošče. Velikokrat se problem zvočne izolacije rešuje kar sočasno s toplotno, saj večina materialov, ki poskrbijo za toplotno zaščito, tudi dobro zadržuje zvok.

Hidroizolacija

Hidroizolacija je danes nujna, njena funkcija pa ni le ta, da zaščiti objekte pred zunanjimi vremenskimi vplivi ali naravnimi vplivi, kot so poplave – in to ne le tam, kjer obstaja večja nevarnost poplav. Šele hidroizolacija bo, skupaj s profesionalno izvedeno toplotno in zvočno izolacijo, poskrbela za optimalno zaščito objekta in s tem za udobno bivanje.

Edo

Po poklicu sem mizar, že več kot 15 let pa se ukvarjam tudi z urejanjem notranjosti prostorov. Ker me vse bolj zanimajo spletne tehnologije, sem se odločil, da postavim spleto stran in na njej napišem kaj koristnega o urejanju hiše in njene okolice. Prepričan sem, da se boste na moji strani naučili veliko novega. V kolikor vam bo kaj še posebej všeč, bom vesel, če prispevek delite na družabnih omrežjih. Sicer pa hvala za obisk!
Close
Close