Bivanje v brunarici: udobno, varčno in okolju prijazno

Ste si že od nekdaj želeli svojega doma, ki vas bo navdajal z mirnostjo in vam omogočal kakovostno bivanje v sožitju z naravo? Potem je brunarica zagotovo idealna rešitev za vas. Gradnje iz lesa so že dolgo znane kot zdravju in okolju prijazne.

Na počutje posameznika ima okolje izjemen vpliv. Pomislite, kako se počutite ob sprehodu po gozdu, v družbi dreves in dišečega lesa. Vaš srčni utrip se umiri, stres izgine in najraje bi kar za vedno ostali tam. To žal ne gre, toda kaj pa, če bi raje gozd preselili domov?

Bivanje v brunarici je nadvse zdravo

Kot smo že ugotovili, je les idealen material za gradnjo doma, ki bo pozitivno vplival na naše počutje. Nižja raven stresa pa prinaša tudi trdnejše zdravje, saj je znano, da je stres danes eden najpogostejših krivcev za nastanek mnogih bolezni. A zgodba s počutjem in zdravjem se tu še ne konča.

Brunarica Pohorje
Lesena brunarica na Pohorju (leto gradnje: 2015) — Lesoteka hiše

Ker je les tudi precej dober elektrostatik, kvalitetno uravnava vlažnost v zraku in preprečuje nastanek plesni, ki je človeku zelo nevarna. Ste vedeli, da je les tudi izjemno dober zvočni izolator? Še ena točka za les v boju s stresom. Vonj brunarice je nekaj, česar se nikoli ne boste mogli naveličati.

K zdravemu bivanju dodajte še nižje stroške

Da je lesena brunarica izjemno zdravo in prijetno okolje, smo zapisali. Povejmo pa še nekaj malega o stroških in kako se ti razlikujejo od tistih v zidanih hišah in stanovanjih. Ker ima lesena brunarica veliko lesne mase, akumulira več toplote, kar posledično pomeni daljši čas ohlajanja.

Gre za čas, ko vam hiše ne bo potrebno dogrevati oziroma trošiti toliko energenta, kot bi bil to primer v klasični zidani hiši. Pa še nekaj je. Čar lesa je tudi v tem, da je na dotik celo pri nižjih temperaturah precej prijetnejši kot zidane stene v ogretem stanovanju.

Bivanje v brunarici: ekološki vidik

Danes se veliko govori o ogljičnem odtisu, ekološki gradnji in skrbi za zeleno in zdravo okolje. Lesena gradnja je zagotovo v samem vrhu skrbi za okolje. Če se navežemo na prejšnje besede, ko smo zapisali, da boste precej prihranili pri stroških za ogrevanje, nam ta podatek vzporedno pove še nekaj drugega.

Tipska brunarica ARH DEKO 134
Tipska brunarica ARH DEKO 134 (površina: 133,90 m2) — Lesoteka hiše

Zaradi manjše porabe energenta boste z bivanjem v brunarici poskrbeli tudi za manj izpustov CO2 v okolje. Dvojna zmaga, torej! S skrbjo posekan in uporabljen les bo tako zelo dobro služil svojemu namenu. Prav tako pa pri predelavi lesa ne moremo govoriti o odpadu. Les lahko porabimo v različne namene, zato v tem primeru nič ne gre zares v nič.

Do brunarice hitreje in enostavneje

Še ena od prednosti pri gradnji iz lesa je hitrost postavitve objekta. Znano je, da zidanje hiše vzame kar nekaj časa, medtem ko je pri leseni gradnji to precej hitreje. Smo zelena dežela, ki je v svetu poznana po svojih gozdovih in neskončnih lepotah.

Gozdove je potrebno ohranjati, a zanje se skrbi tudi s premišljenim krčenjem. Prav zato je še kako dobrodošlo, da se ta les pametno izrabi in še naprej služi v dober namen. Dodajmo še, da so brunarice in druge lesene hiše izjemno varne in obstojne.

Edo

Po poklicu sem mizar, že več kot 15 let pa se ukvarjam tudi z urejanjem notranjosti prostorov. Ker me vse bolj zanimajo spletne tehnologije, sem se odločil, da postavim spleto stran in na njej napišem kaj koristnega o urejanju hiše in njene okolice. Prepričan sem, da se boste na moji strani naučili veliko novega. V kolikor vam bo kaj še posebej všeč, bom vesel, če prispevek delite na družabnih omrežjih. Sicer pa hvala za obisk!
Close
Close