Spalnica ni prostor za sodobno tehnologijo

Da je spalnica prostor za spanje (in zraven tudi za partnerske dejavnosti), bi nam moralo biti jasno že glede na samo poimenovanje prostora. A kljub temu je v marsikaterem domu danes drugače – pari imajo v spalnici televizijo, ki jo gledajo pozno v noč, dokler zraven ne zadremajo. V spalnico si prinesejo prenosni računalnik, da lahko pred spanjem še nekoliko preberejo dnevne novice na novičarskih portalih. In v spalnico si prinesejo mobilni telefon, da lahko pred odhodom v ‘Mižale’ še zadnjič preverijo dogajanje na družabnih omrežjih.

Spalnica tako ni več namenjena spanju in telesnim aktivnostim pred njim, ampak je oboje v njej precej ovirano. Interakcije med partnerjema je vse manj, ker je vsak zatopljen v svojo napravo. Spanec pa je slab in neudoben – dokazano je namreč, da modra svetloba, ki jo sevajo ekrani elektronskih naprav, moti našo naravno uro in zelo vpliva na kakovost spanja.

Če imate tudi sami v spalnici sodobne naprave, razmislite o tem, da bi se jih enkrat za vselej znebili. Jih je res treba uporabljati v postelji ali bi jih lahko uporabili pol ure prej, v dnevni sobi? Se ne bi raje stisnili k partnerju in nato prijetno utrujeni zaspali? Razmislite o tem, kaj sodobna tehnologija v spalnici pove o vašem partnerskem odnosu. Če vam ugotovitve niso všeč, potem je vsekakor čas, da se pogovorite s partnerjem. Določita nova pravila, po katerih bo spalnica spet postala ljubezensko gnezdece.

Partnerja v postelji

Če ne gre drugače, naredita preizkus. Dogovorita se, da v spalnici ne bosta uporabila tehnologije en teden. Morda se vama bo zdelo prvi dan ali dva težko, a verjetno se bosta zato začela pred spanjem pogovarjati. In prav to je tisto, kar krepi odnos. Če bosta po tednu dni ugotovila, da vama je večerna abstinenca od elektronskih naprav prijala, bo to zagotovo odlično in dogovorita se lahko, da jo še podaljšata. Vsekakor pa to ne pomeni, da morata svoje navade povsem spremeniti. Če že imata televizijo v spalnici, se dogovorita, da bosta kdaj skupaj pogledala kak film. A pozor – štejejo zgolj filmi, za katere se dogovorita, da si jih bosta ogledala skupaj, ne pa filmi, ki jih gledamo pač zato, da se nam ni treba ukvarjati drug z drugim ali razmišljati.

Tehnologija je prepogosto tista, ki nam odžira druženje, posvečanje partnerju ali prijateljem, dogovorom, skupnim sanjarjenjem … Ne dovolite, da bi bilo tudi pri vas tako.

Edo

Po poklicu sem mizar, že več kot 15 let pa se ukvarjam tudi z urejanjem notranjosti prostorov. Ker me vse bolj zanimajo spletne tehnologije, sem se odločil, da postavim spleto stran in na njej napišem kaj koristnega o urejanju hiše in njene okolice. Prepričan sem, da se boste na moji strani naučili veliko novega. V kolikor vam bo kaj še posebej všeč, bom vesel, če prispevek delite na družabnih omrežjih. Sicer pa hvala za obisk!
Close
Close