Zunanji reflektorji – funkcionalnost in estetika

Kadar načrtujemo razsvetljavo svojega doma, je treba zanjo poskrbeti tako znotraj kot zunaj, vendar pa marsikdo na zunanjost rad pozabi. Razsvetljavo zunanjosti nam lahko ponudijo zunanji reflektorji, pa tudi druga zunanja svetila, ki poskrbijo, da okolica našega doma ni v temi. To lahko namreč predstavlja tako varnostno problematiko zaradi nepridipravov kot možnost nezgod – če dovoz, področje okoli vhoda, dostopna pot in tudi zunanji vrt niso osvetljeni, tvegamo marsikatero poškodbo zaradi padca.

Seveda pa ima zunanja razsvetljava še eno funkcijo: pripomore k večerni oziroma nočni estetiki našega doma. Z njo lahko poudarimo tisto, kar želimo izspostaviti, in si tako zagotovimo, da bo naš dom še bolj občudovanja vreden.

Zunanja svetila

Zunanji reflektorZa zunanjo osvetlitev so nujni zunanji reflektorji oziroma svetila, na katerih je jasno označeno, da so namenjeni zunanji uporabi. To pomeni, da so odporni oziroma varni in primerni za uporabo tudi v snegu in dežju, da so precej bolj trpežni od notranjih, ki se bi lahko zunaj hitro poškodovali ali razbili, da so sami materiali odporni tako na vlago kot na UV žarke in veter, predvsem pa na zmrzal. Marsikdo je mnenja, da so zunanja svetila manj estetska od notranjih, saj smo pri njih precej omejeni, na primer glede uporabe stekla, a to ne drži popolnoma – z nekaj truda je mogoče najti celo zunanja svetila iz barvnega stekla, ki bodo delovala kot okras naše okolice.

Vrste zunanjih svetil

Največkrat se odločimo za zunanja svetila, ki so nameščena na steno oziroma zid. Z njimi lahko opremimo razne zidove, ki imajo funkcije podpornih zidov ali ograj, prav tako pa so praktična za namestitev na fasado poleg vhodnih ali garažnih vrat. Za tista svetila, ki niso na zunanji strani naših zidov, pa je seveda potrebno že v naprej dobro načrtovati inštalacije. Če za to poskrbimo, lahko z nizkimi svetilkami na stebričkih ali tudi na visokih nosilcih opremimo dovoz ali pešpot do vhoda oziroma na vrt.

Če vam videz visokih uličnih svetilk ne ustreza, se lahko odločite tudi za povsem nizke, ki so videti kot krogle ob poti, ali pa celo za vgradna svetila, ki se lahko vdelajo v tla. Ta so podnevi lahko povsem neopazna, medtem ko so večje svetilke lahko tudi čez dan, ko ne opravljajo svoje primarne funkcije, videti kot estetski dodatek okolice hiše.

Zunanji LED reflektorZa zunanja svetila, ki jih potrebujemo še preden pridemo do doma, torej svetila na dovozu, poti ali ob vhodu, je pametno pomisliti na to, ali ne bi bili najboljši avtomatski zunanji reflektorji, ki se že ob prvem mraku vključijo samodejno (če vas ne skrbi prevelika poraba energije), sicer pa so odlična tudi zunanja svetila, ki imajo senzor gibanja (ta delujejo le, ko je to zares potrebno).

In kaj, če ste pozabili načrtovati inštalacije za zunanjo razsvetljavo oziroma ne želite preveč kopanja okoli hiše in po vrtu? Za »prvo pomoč« so vam na voljo solarne svetilke ali tudi zunanje svetilke na LED diode, vendar bo takšna razsvetljava gotovo zgolj za prvo silo.

Edo

Po poklicu sem mizar, že več kot 15 let pa se ukvarjam tudi z urejanjem notranjosti prostorov. Ker me vse bolj zanimajo spletne tehnologije, sem se odločil, da postavim spleto stran in na njej napišem kaj koristnega o urejanju hiše in njene okolice. Prepričan sem, da se boste na moji strani naučili veliko novega. V kolikor vam bo kaj še posebej všeč, bom vesel, če prispevek delite na družabnih omrežjih. Sicer pa hvala za obisk!
Close
Close