5 nasvetov za osvetlitev dnevne sobe

Dnevno sobo večina od vas namenja druženju in počitku po napornem dnevu. Ravno zato je izjemnega pomena, kakšno svetlobo imate v tem prostoru. Priporočamo vam, da naj svetloba v dnevni sobi prihaja iz horizontalne smeri, tako kot je to značilno za popoldansko sonce. V nadaljevanju vas bomo zasuli s še kar nekaj zelo koristnimi nasveti, kako lahko na najboljši možen način osvetlite dnevni prostor.

1. Centralna luč na stropu je neprimerna

Namesto centralne luči, ki bi jo namestili na strop, raje izberite stenske in stoječe luči. Najbolj zaželeno je, da svetloba prihaja iz različnih virov. Po potrebi boste lahko na ta način ustvarjali različne ambiente. Pravilno izbrane stenske luči vam bodo ustvarjale prijetno vzdušje, saj boste s svetlobnimi snopi lahko osvetljevali priljubljene dekorativne predmete.

2. Luč za branje ob zofi

Pri zofi si namestite luč za branje. Ta je lahko namizna ali talna svetilka. Priporočamo vam, da izberete model, ki ima več funkcij in omogoča indirektno mehko osvetljevanje stropa. Če je tovrstno svetilo dovolj močno, centralne luči niti ne potrebujete. Ker imajo ponavadi taka svetila še možnost regulacije, lahko trenutno svetlobo prilagodite trenutnim aktivnostim.

3. Osvetlitev za gledanje TV

Za gledanje TV je najbolje, da si priskrbite osvetlitev z mehko svetlobo za ekranom ali ob njem. Sicer pa imajo novejše različice TV aparatov ob straneh že integrirane LED lučke, ki so lahko odličen vir svetlobe.

4. Svetila naj se oblikovno ujemajo

Če je vaše stanovanje manjše in so dnevna soba, jedilnica ter kuhinja združene v enem prostoru, morate poskrbeti zato, da se izbrana svetila med seboj stilsko ujemajo.

5. Razsvetljava naj bo raznolika

Ker v nobenem drugem prostoru ne počnete toliko stvari kot ravno v dnevni sobi, vam torej priporočamo raznoliko razsvetljavo. Tako boste lahko vedno dosegli osvetlitev, ki bo primerna za posamezno situacijo ali aktivnost.

Ponovimo:

  • Prijetno atmosfero boste ustvarili z različnimi svetlobnimi conami.
  • Osvetlitev individualnih elementov kombinirajte z indirektno ambientalno svetlobo.
  • Najbolj idealni so močni stenski reflektorji, stenske in na tleh stoječe luči.
  • Diskretne vire svetlobe, ki svetijo navzdol, vgradite v strop.
  • Za sproščene ure na zofi ustvarite mehko, razpršeno svetlobo, ki naj bo močnejša na določenih mestih, kjer si sami želite poudarka.
  • Za branje imate lahko stoječo luč, ki oddaja usmerjeno in močnejšo obliko svetlobe.
  • Za gledanje televizije si uredite nežno osvetljeno steno za zaslonom. Pri tem vam priporočamo mehko svetlobo, da se boste lahko izognili naprezanju oči zaradi prevelikega kontrasta.

Če se boste držali vsega, kar smo vam napisali, potem nikakor ni bojazni, da v dnevni sobi ne bi uživali v prijetnem vzdušju ob popolni osvetlitvi prostora.

Edo

Po poklicu sem mizar, že več kot 15 let pa se ukvarjam tudi z urejanjem notranjosti prostorov. Ker me vse bolj zanimajo spletne tehnologije, sem se odločil, da postavim spleto stran in na njej napišem kaj koristnega o urejanju hiše in njene okolice. Prepričan sem, da se boste na moji strani naučili veliko novega. V kolikor vam bo kaj še posebej všeč, bom vesel, če prispevek delite na družabnih omrežjih. Sicer pa hvala za obisk!
Close
Close