Kako izbrati dekorativna svetila?

Dekorativna svetila imajo v sodobno opremljenih stanovanjih zelo pomembno vlogo. Ne uporabljajo se samo za razsvetljavo, temveč so na določena mesta postavljena tudi zaradi estetskega učinka. Vse pogosteje namreč uporabljamo svetila, za katera želimo, da pritegnejo pozornost in prostoru dajejo dušo.

Če želite, da boste z uporabo dekorativnih svetil dosegli pravi namen, je pomembno upoštevati kar nekaj zadev, ki vplivajo na končni izgled. Kaj je tisto najpomembneje, pa vam predstavljamo v nadaljevanju.

1. Pravilna kombinacija navadnih in dekorativnih svetil

Zagotovo se strinjate, da v prav nobenem prostoru ne zadošča samo eno svetilo. Praktično povsod so namreč potrebne tako funkcionalne kot ambientalne luči. V praksi to pomeni, da boste v isti prostor postavili navadna svetila, ki jih ne želite posebej izpostavljati, ter dekorativna svetila, ki imajo nekoliko drugačno vlogo.

Priporočamo vam, da se odločite za neopazna vgradna svetila ali reflektorje. Tako razsvetljavo lahko kombinirate z zanimivo dekorativno svetilko, ki naj bo kar se da opazna.

2. Pohištvo in dekorativna svetila naj se med seboj ujemajo

Za sodobna stanovanja je vse bolj značilno, da so prostori v njih precej odprti in med seboj povezani. Ker ni jasno izraženih prehodov, je treba paziti, da se pohištvo dovolj dobro ujame z dekorativnimi svetili. Pri ujemanju upoštevajte tako barve kot stil.

3. Ravno prav barvita

Predvsem od stilske urejenosti doma je odvisno, kako barvita so lahko svetila. Če v vašem stanovanju prevladuje podeželski stil, ki že sam po sebi vključuje zadosti barvitosti, je najbolje, da ste pri izbiri dekorativnih svetil zmerni pri barvah.

Svetila za dekoracijo

Veliko bolj barvita so lahko svetila, ki jih postavite v stanovanje, opremljeno s pohištvom ravnih linij in temne barve, stene stanovanja pa so na primer v beli barvi.

4. Ne pretiravajte s številom

S privlačnimi dekorativnimi svetili je bolje, da ne pretiravate. Že pri načrtovanju svojega doma ste zagotovo predvideli, koliko umetne svetlobe boste potrebovali in kje naj bi se uporabljal določen tip svetila.

Če ste za dnevni prostor predvideli stropno in stoječo svetilko in še nekaj stenskih, potem si nikakor ne smete privoščiti, da so prav vsa svetila nekaj posebnega. Verjetno si ne želite, da bi svetila delovala kičasto in bi vaš prostor posledično deloval neprivlačno.

5. Ne pozabite na dekorativna LED svetila

Zagotovo se zavedate številnih prednosti, ki jih s seboj prinašajo vse bolj priljubljena LED svetila. Med njimi boste našli tudi dekorativna, ki jih lahko postavite na balkon, teraso ali celo vrt. Poleg tega vam ne bo potrebno skrbeti za vtičnice v bližini.

Želimo vam prijetno urejanje doma z dekorativnimi svetili!

Edo

Po poklicu sem mizar, že več kot 15 let pa se ukvarjam tudi z urejanjem notranjosti prostorov. Ker me vse bolj zanimajo spletne tehnologije, sem se odločil, da postavim spleto stran in na njej napišem kaj koristnega o urejanju hiše in njene okolice. Prepričan sem, da se boste na moji strani naučili veliko novega. V kolikor vam bo kaj še posebej všeč, bom vesel, če prispevek delite na družabnih omrežjih. Sicer pa hvala za obisk!
Close
Close