Nakup vhodnih vrat za pasivno hišo

Že od malega sem čutil veliko povezanost z naravo in zato pri meni ni bilo vprašanja, ali bom gradil pasivno hišo, ampak samo vprašanje, kako zelo pasivna bo. Vsi mislijo, da je največja težava pri gradnji hiše v denarju, sam pa mislim, da je še večja težava v sprejemanju pravih odločitev, saj se potem te odražajo ravno v denarju.

Ena najpomembnejših odločitev je po mojem mnenju bila izbira za naša unikatna vhodna vrata za pasivno hišo. Pri tem sem se namreč srečal z nešteto pomembnimi in malo manj pomembnimi vprašanji.

Odprtina vhodnih vrat

Naučil sem se, da se odprtina vhodnih vrat strokovno imenuje zidarska mera vhodnih vrat, kar pa je še najmanj pomembno. Pomembna je predvsem to, da vam projektant nariše in izvajalec zgradi odprtino, ki omogoča standardno dimenzijo vhodnih vrat. Sicer boste morali izdelati vhodna vrata po meri, in ker bodo nestandardnih dimenzij, se bo njihova cena bistveno povečala. Zato bodite glede tega zelo pozorni.

Toplotna prepustnost vhodnih vrat

Pri vseh vhodnih vratih, še posebej pa pri vratih za pasivno hišo, je zelo pomembno vprašanje toplotne prehodnosti. Pri pasivni hiši je cilj, da je ta čim bolj izolirana s čim manjšimi izgubami, in takšne morajo biti tudi površine, ki niso zidovi – okna in še posebno vrata.

Lesena vrata - izolacija

V pasivno hišo je potrebno vgraditi zelo dobro izolirana vhodna vrata, ki ne dovoljujejo večje toplotne propustnosti. Nič vam namreč ne koristi kvalitetno zgrajena pasivna hiša s prepihom pri vhodnih vratih.

Kdaj so vhodna vrata dovolj kvalitetna?

Kvaliteto vhodnih vrat lahko merimo z več kazalci. Po mojem mnenju je glavni pokazatelj kakovost materialov, ki se pri izdelavi uporabljajo. V tem primeru govorimo o najboljšem masivnem lesu, ki ga naš trg ponuja. In seveda priznanem proizvajalcu, ki ta les pretvori v odlična vhodna vrata, ki zadovoljujejo vse zgoraj naštete zahteve.

Cena vhodnih vrat

Moderna vhodna vrataCene se gibljejo od nekaj sto evrov za tiste nekvalitetne do nekaj tisoč evrov za najvišji kakovostni razred po meri narejenih lesenih vrat.

Sam nimam toliko denarja, da bi si lahko privoščil najdražje izdelke, zato sem preveril vse mogoče cenike vhodnih vrat na trgu in uspel najti najboljše za moj denar.

Na koncu sem se odločil za moderna vhodna vrata za pasivne hiše, ki so bila ravno tako narejena po meri, vendar je bila njihova cena nekje v srednjem cenovnem razredu.

Edo

Po poklicu sem mizar, že več kot 15 let pa se ukvarjam tudi z urejanjem notranjosti prostorov. Ker me vse bolj zanimajo spletne tehnologije, sem se odločil, da postavim spleto stran in na njej napišem kaj koristnega o urejanju hiše in njene okolice. Prepričan sem, da se boste na moji strani naučili veliko novega. V kolikor vam bo kaj še posebej všeč, bom vesel, če prispevek delite na družabnih omrežjih. Sicer pa hvala za obisk!
Close
Close