Prednosti in slabosti PVC oken

Izdelki iz plastike veljajo za trpežne in poceni, zato je plastika marsikje zamenjala druge materiale. Tudi v gradbeništvu, kjer so PVC okna med najbolj razširjenimi. Vendar pa ima PVC svoje prednosti in tudi svoje slabosti, zato velja pred odločitvijo za PVC okna dobro razmisliti, kaj z njimi pridobimo in česa ne.

So PVC okna najboljša izbira?

Če se odločate za nakup oken za svojo novogradnjo ali bi želeli ob adaptaciji zamenjati stara, potem se gotovo sprašujete o tem, kakšna rešitev je najboljša, to pa spominja na zgodbo o jari kači in steklem polžu. Saj veste: PVC okna so cenejša od ALU oken, ampak ALU okna ponujajo večjo izbiro glede barv. PVC oken v primerjavi z lesenimi ni treba vzdrževati z lakiranjem, ampak lesena so bolj naravna … Razlogov za in proti PVC okna v primerjavi z ALU okni in lesenimi okni je kar nekaj, tako da je najbolje premleti vse prednosti in pomanjkljivosti.

PVC okna

Nekoč so bila okna oziroma okenski okvirji izdelani iz lesa. Danes se za to marsikdo ne odloči, saj je les naraven material, ki zahteva vzdrževanje, če želimo, da ohrani svojo kakovost oziroma videz. Plastika je na vremenske pogoje veliko bolj odporna, vendar pa pomeni obremenitev okolja. Gre za umeten material, ki tudi po tem, ko odsluži svojemu namenu, v naravi ne razpade, pa tudi njegova proizvodnja ni naravi v prid. Po drugi strani je lahko zahteva po vzdrževanju oziroma lakiranju lesenih oken tudi prednost. Ko okna obledijo, jih enostavno prelakiramo, pri plastiki pa se videza ne da enostavno popraviti. Dejstvo je, da se bela PVC okna zamažejo, madeže pa je včasih nemogoče odstraniti, poleg tega pa zaradi sonca tudi porumenijo.

ALU oknaKaj pa ALU okna? Ja, marsikdo bi najraje posegel po teh. Ko le ne bi bila dražja kot PVC okna. Dejstvo je, da so včasih ALU okna celo edina izbira, na primer pri velikih panoramskih oknih ali pri uporabi specialnega stekla, saj oboje terja veliko nosilnost okvira. Prednost ALU oken je v tem, da lahko izbiramo med množico barv, medtem ko so PVC okna običajno bela, posebna barva pa zahteva namestitev plastične folije, ki velja za manj obstojno.

Kakšna okna boste torej izbrali? Odločitev vsekakor ni enostavna, zato si zanjo velja vzeti čas.

Edo

Po poklicu sem mizar, že več kot 15 let pa se ukvarjam tudi z urejanjem notranjosti prostorov. Ker me vse bolj zanimajo spletne tehnologije, sem se odločil, da postavim spleto stran in na njej napišem kaj koristnega o urejanju hiše in njene okolice. Prepričan sem, da se boste na moji strani naučili veliko novega. V kolikor vam bo kaj še posebej všeč, bom vesel, če prispevek delite na družabnih omrežjih. Sicer pa hvala za obisk!

Ne spreglejte

Close
Close