Pralni in sušilni ali pralno-sušilni stroj?

Verjetno ste se tudi vi že kdaj znašli v dilemi, ko ste kupovali katero od naprav, ki jih nujno potrebujete v svojem domu. To se ljudem na splošno kar pogosto dogaja, saj je sodobni trg vse bolje založen z vsemi možnimi napravami, ki so lahko tudi kombinirane.

Današnji prispevek bo namenjen raziskovanju, kaj je bolje narediti: kupiti pralni in sušilni ali pralno-sušilni stroj? Z drugimi besedami: ali je bolje poseči po dveh različnih strojih hkrati ali raje po samo enem kombiniranem? Pogledali si bomo glavne prednosti in slabosti obeh možnih ponudb.

S pomočjo analize do odločitve

Zveza potrošnikov Slovenije je nedavno naredila analizo, katere so glavne lastnosti in prednosti pralno-sušilnih strojev ter dveh ločenih strojev.

Kombiniran stroj, torej pralno-sušilni, naj bi bil primerna odločitev le tedaj, ko za dva ločena stroja nimate dovolj primernega prostora. Po drugi strani pa je res, da je nakup kombiniranega stroja veliko cenejši. A hkrati ne smete pozabiti, da so kombinirani stroji energetsko zelo potratni. Stroški bodo tako na dolgi rok večji, kot če bi uporabljali dva ločena stroja.

Pralni stroj

Racionalnost obeh naprav: V kombiniranem pralnem stroju pranje in sušenje traja dlje časa. Procesa namreč potekata zaporedno. Pri tem je zmogljivost sušenja veliko manjša od zmogljivosti pranja.

Poraba energije: Pralni in sušilni stroj porabita manj energije kot kombiniran stroj. Prav tako slednji porabi več vode, ki se uporablja tudi pri sušenju.

Rezultati postopkov: Če primerjamo pranje med obema različicama strojev, lahko rečemo, da sta približno enako učinkovita. Pri sušenju pa je vendarle nekoliko drugače. Perilo je pri kombiniranem stroju po sušenju veliko bolj zmečkano in neenakomerno posušeno kot v samostojnem sušilnem stroju.

Kateri je bolj zanesljiv?

Pralno-sušilni stroj med vsemi gospodinjskimi stroji zavzema zadnje mesto glede na zanesljivost. Najpogosteje se pokvarijo zaradi sušenja. Voda mora praviloma odplakniti drobna tekstilna vlakna, ki se sproščajo pri sušenju. Če jih ne, lahko zelo hitro pride do težav. Popravila kombiniranih strojev so zato dokaj pogosta. Ker gre za dva stroja v enem, to niti ni tako zelo nenavadno.

Glede na ugotovitve stroke vam lahko svetujemo, da se raje odločite za dva ločena stroja. Za pralno-sušilni stroj pa se je pametno odločiti le v dveh primerih. Kupite ga, če boste le občasno sušili, ali če nimate dovolj prostora, da bi v svoj dom postavili dve ločeni napravi.

Edo

Po poklicu sem mizar, že več kot 15 let pa se ukvarjam tudi z urejanjem notranjosti prostorov. Ker me vse bolj zanimajo spletne tehnologije, sem se odločil, da postavim spleto stran in na njej napišem kaj koristnega o urejanju hiše in njene okolice. Prepričan sem, da se boste na moji strani naučili veliko novega. V kolikor vam bo kaj še posebej všeč, bom vesel, če prispevek delite na družabnih omrežjih. Sicer pa hvala za obisk!
Close
Close